Uczniowie klas młodszych naszej szkoły zostali zaproszeni do piekarni Wodnicki w Kępie, aby na własne oczy mogli zobaczyć, w jaki sposób powstaje pieczywo. Zerówkowicze i ich starsi koledzy z klasy drugiej mieli okazję zwiedzić zaplecze piekarni, a także zaobserwować kolejne etapy pieczenia chleba. Właściciel piekarni oraz mama Emilki i Oliwiera, uczniów naszej szkoły, opowiedzieli nam historię piekarni, zapoznali z tajnikami tego zawodu oraz przekazali ciekawe informacje dotyczące przygotowania wypieków.

Największą frajdą okazało się własnoręczne przygotowanie wypieków. Uczniowie zakasali rękawy, ubrali fartuchy i w ruch poszły wałki i foremki do ciast. Zabawa z ciastem i mąką sprawiła im wiele radości, czego dowodem były białe, roześmiane buźki obsypane mąką. Na zakończenie zostaliśmy poczęstowani przygotowanymi wcześniej przez siebie wypiekami. Ta niecodzienna lekcja okazała się interesującym doświadczeniem, dostarczając przy tym wielu emocji.

Serdecznie dziękujemy właścicielom piekarni, panu Andrzejowi Wodnickiemu, a także pani Annie Czok za zaproszenie, oprowadzenie oraz przygotowanie wyjątkowych i niepowtarzalnych zajęć.

News
News
Galeria
 do góry