Galeria plastyczna im. Krystyny Gryc powstała z inicjatywy pani Urszuli Serafin-Nogi, która jest nauczycielem sztuki i języka angielskiego w naszej szkole.
W galerii prezentowane są prace uczniów naszej szkoły i artystów z całego kraju.
Każda wystawa jest odrębnym, starannie przygotowanym wydarzeniem artystycznym.
Wernisażom towarzyszą widowiska poetycko - muzyczne przygotowane przez naszych uczniów oraz zaproszonych gości.
Wernisaż wystawy "Ostrożnie szkło!"
szkło jest dziełem ludzkich rąk
to one obdarzyły je życiem
nadały treść, formę i kształt
wielkie człowieka odkrycie
w ciemnościach drzemie cicho
jest zimne niczym lód
posępne, gładkie, tchnące pychą
w świetle zamienia się w cud
/Ewa Pelzer/
9 grudnia odbył się w szkolnej galerii im. Krystyny Gryc wernisaż nowej wystawy pt. „Ostrożnie szkło”. Nie jest to pierwsza wystawa prezentowana w galerii w bieżącym roku szkolnym, od września mogliśmy podziwiać prace naszych uczniów i absolwentów na wystawie „Wiszące ogrody Semiramidy”, inspirowanej lekcją o Mezopotamii z zakresu dziejów sztuki.
Nowa wystawa jest poświęcona szkłu, które pojawia się w tej ekspozycji zarówno, jako inspiracja, wdzięczny wątek tematyczny dla prac fotograficznych i malarskich, jak też artystyczne tworzywo, surowiec głęboko poruszający wyobraźnię nie tylko swą formą, ale także wielorakimi skojarzeniami literackimi. Pomysł na tę wystawę dojrzewał długo i stopniowo nabierał realnych kształtów. Pierwszą inspiracją była chęć wystawienia w naszej galerii tradycyjnego malarstwa na szkle, wykonanego techniką malowania szkła od spodu. Prezentowane prace są wykonane przez uczniów na zajęciach kółka plastycznego i przez dojrzałych artystów plastyków. Do udziału w wystawie zaprosiłam nauczycieli artystów: Joannę Dubiel Stonoga, Annę Marię Rogowską i Małgorzatę Wojdyło. Sama też pokusiłam się o namalowanie kilku kompozycji na szkle. Drugim bodźcem dla wystawy była wycieczka uczniów do huty szkła Jedlice w czerwcu bieżącego roku, samo istnienie huty w tak bliskim sąsiedztwie szkoły i świadomość, że wielu rodziców naszych uczniów jest zawodowo związanych z produkcją szkła.